Kalender Purnama

kalender-jawa-2016edit1

Pamuji rahayu,

Ra kroso kalender 2015 sampun rampung, lajeng sakniki ngapdate kalender 2016😉

Dumateng poro sederek ingkang kinasih, Kulo ngaturaken Sugeng Enggal Warsa 2016, Mugi sedoyo pinaringan kabejan, kawelasan, kasarasan lan katresnan🙂

Kalender Jawa niki sampun dilengkapi dinten pawetonan kale Wulan Purnomo (bunder abang) lan Wulan Tilemnipun (bunder ireng)😀

Ugi panyebutan wulan lan dinten ingkang boso Jowo, kados :

Wulan Sasi :

  1. Wadana (Januari)
  2. Wijangga (Februari)
  3. Wiyana (Maret)
  4. Widada (April)
  5. Widarpa (Mei)
  6. Wilapa (Juni)
  7. Wahana (Juli)
  8. Wanana (Agustus)
  9. Wurana (September)
  10. Wujana (Oktober)
  11. Wujala (Nopember)
  12. Warana (Desember)

Dinten :

  1. Radite (Minggu)
  2. Soma (Senin)
  3. Hanggara (Selasa)
  4. Budha (Rabu)
  5. Respati (Kamis)
  6. Sukra (Jumat)
  7. Tumpak (Sabtu)

Neptu Hari :

*Minggu: 5 *Senin: 4 *Selasa: 3 *Rabu: 7 *Kamis: 8 *Jum`at: 6 *Sabtu: 9

Neptu Weton :

#Pahing: 9 #Pon: 7 #Wage: 4 #Kliwon: 8 #Legi: 5

Monggo saged dipun share, download lan di print kagem sedoyo ingkang kerso, Sumugi kalender boso Jowo meniko becik lan migunani, ugi saged nguri-uri budoyo bongso❤

 Rahayu 3x… Mugi Hambudoyo🐻

***

24 thoughts on “Kalender Purnama”

  1. Pagi, mbak…. Ketemu di rumah yg sama tp beda ruangan🙂
    Mbak, aku ijin ngepe’ kalender’e ya. Saya dengar, puasa purnama sangat bagus menurut budaya jawa. Tp katanya harus punya guru spiritual. Apa bener? Padahal maksud saya sambil belajar & membiasakan diri matirogo, puasa, dkk. Bukan melakukan ritual/merapal apa gitu.
    Saya sedang belajar budaya jawa. Sayangnya, org2 yg paham kejawan; mbah2 saya, sudah ga ada sejak saya kecil. Jd saya belajar dari jauh. Salah satunya dr mbak. Jd mohon bimbingannya. Kalau sya sering tanya, jgn bosen, ya mbak…:)
    Btw, mbak ga ada imel khusus (seperti blog ‘senior’)? Jd kalau saya/pembaca lain ada yg mo ngomong yg gimana ga rikuh sama yg lain.
    Trimakasih. GBU

    • @ Gigi,

      Sugeng enjang mbak, maturnuwun apresiasinya, tentu saja dengan senang hati, silahkan di print dan jangan pula sungkan-sungkan untuk datang kesini supaya kita semua juga bisa saling belajar :)…

      Dan ini email saya, kebetulan jauh hari sudah saya siapkan, hanya saja belum saya postingkan: sabdadewi@gmail.com

      Saya juga masih belajar tentang budaya dan spiritual Jawa, lelaku yang sudah pernah saya aplikasikan adalah ‘memetri weton’. Saya juga suka latihan yoga dan meditasi untuk kesehatan, sedang tirakat/ upavasa/ puasa, saya belum mendalaminya, sehingga saya belum bisa berbagi pengalaman.

      Semua yang saya lakukan natural/ alami saja, bahkan berdoapun saya menggunakan bahasa saya sendiri, maksutnya adalah bahasa yang kita bisa ciptakan sendiri dan yang kita sukai, jika njenengan berdoa menurut agama dan keyakinan masing-masing juga monggo silahkan, yang penting tujuannya sama memohon ke yang maha hidup.

      Selain itu saya juga menambah wawasan lewat buku literatur-literatur Jawa seperti ‘Falsafah Ngelmu Urip’ dari Ki Sondong Mandali, ‘Gatholoco’ mas Damar Shashangka, Primbon Wanita, buku-buku meditasi usadha dsb.

      Oh ya, saya pernah menuliskan meditasi bunga di blog pinisepuh, nanti akan saya carikan dan saya postingkan lagi di salah satu rollblog saya ‘bungalow bidadari’, saya juga sudah mencoba meditasi garbha cosmic, jika mbaknya mau mencoba itu sangat bagus sekali, meditasi garbha khusus untuk wanita dan untuk semua umur, ia sangat simpel dan untuk kecantikan inner beauty.

      Monggo yen kerso kulo aturi pinarak…

      http://bungalowbidadari.wordpress.com/

      Salam feminin🙂,

      Dewi

  2. Dear mbak dewi,

    Yg belum lama ini saya jalani apit weton. Masih banyak kekurangannya. Oya, mbak, kalau syaratnya lebih disederhanakan bagaimana. Misalnya karena situasi & kondisi; tinggal di kos atau banyak bahan yg tidak ada.
    Tulisan2 mbak di blog tetangga dipindah aja mbak. Pembaca blog ini belum tentu jg pembaca blog tetangga / sebaliknya. Saya jg tau mbak Dewi dari komentar2. Malah belum baca tulisan mbak di blog tetangga🙂
    Mbak, kalau boleh kasih masukan, istilah2 jawa khususnya jawa halus tolong diterjemahkan ya. Bahasa jawa saya masih sangat standar tp kata2 dalam bahasa jawanya jg tetap jgn dihilangkan karena adakalanya maknanya tetap beda.
    Trimakasih. Salam rahayu…

    • @ Gigi,

      Kalau dekat dengan ortu dan keluarga memang sebaiknya melaksanakan bancaan wetonan, jika terpaksa tidak bisa karena suatu kondisi yang tidak memungkinkan seperti berada di perantauan atau kos sendiri, maka kita bisa melakukan ‘memetri weton’ yang lebih sederhana dan bersifat pribadi.

      Terima kasih atas masukannya, saya sama seperti njenengan, saya juga masih belajar bahasa jawa yang lebih halus :)…

      Salam lovely,

      Dewi

  3. Mbak Dewi, kalendernya rutin tiap tahun ya. Saya ijin ngprint. Btw, punya akun fb, mbak? Nanti aku add & mbak (harus) konfirm ya…😀 Salam gulo jowo

  4. Weh…. Manteb saestu mbakyu….
    Nembe mangertos menawi wonten aran kangge wulan ing penanggalan Jawi ingkang sejatine ngangge petangan srengenge sanes mbulan….

    Matur sembah nuwun sampun kersa nularaken kawruh wigati menika…..

    Namastee….

    • @ Ngwäng, Sedoyo,

      Pamuji rahayu lan maturnuwun sengkuyungipun, sak meniko kulo nggih tasih belajar utak-atik aran Jawi ingkang sampun lami kedamel, nanging di tlingsut`ake ten liyan aran di gantos istilah serba asing.

      Wadana meniko artinipun wiwit, lajeng kulo inisitif`aken ten wulan Januari. mulo yen mbesuk sawijine dinten tiyang Jawi sampun siap nggadah kalender kiyambak, Wadana meniko saged di geser ten sasi Juni utawi wektu pranata mangsa.

      Monggo dipun pirsani lan saged dikoreksi maleh, mboten kados menopo, sami-sami sarwo nularaken kawruh wigati, yen enten bab lan satunggalipun aran mboten cocok/ kerso/ sreg ugo saged di rembug`aken.

      Saklajengipun mugi aran asli Jowo meniko saged hambudoyo :)…

      Salam rahayu,

      Dewi

  5. Ki Demang Klungsu said:

    Matur sembah nuwun kalederipun….
    Rahayu.

    • @ Ki Demang Klungsu,

      Monggo dipun sekecak`aken sajian kalender ingkang tasih sederhana meniko, mugi saged nularaken kreatifitas bab nguri-uri budoyo bongso :)…

      Maturnuwun apresiasinipun, ugi kulo aturaken sugeng enggal warsa 2014 kagem njenengan lan keluwargo :)…

      Salam budoyo,

      Dewi

  6. mantab…

    • @ Johny Kastro,

      Maturnuwun sampun kerso anjangsana, sugeng rawuh ten pendopo :)…

      Untuk menghitungnya, bisa di lihat urutan neptu hari dan pasarannya di atas :)…

      Salam manis,

      Dewi

  7. rumah terapi said:

    matur sembah nuwun kalenderipun
    rahayu tansah pinaringan kesehatan

  8. pamuji rahayu,

    Jeng Dewi ingkang dahat kinurmatan, ‘

    matur sembah nuwun ya jeng atas ucapan tanggap warsanipun,
    mboten saged paring menopo .. namung saged midonga kemawon mugya sedayanipun tansah bagas kesarasan ..mendhag durga kalis ring sambekala, datan manggih kabecikan sedayanipun…
    nuwun.

    wah kalendernya jian komplit pliiit….

    Rahayu….
    salam sih katresnan
    Paman

    • @ Paman Bajang Wungwang,

      Whe lah kok paman berganti nama menjadi Wirangi🙂 …

      Maturnuwun inggih, dilambari bungahing ati lan dedungo, kulo aturaken: “Sugeng tanggap warso, mugi tansah pinaringan bagas waras lan rahayu, tansah slamet kalis ing sambikolo, ugi kaparingan wilujeng lan karahayon saking Gusti”.

      Monggo dipun aturi dahar bancak`an saking poro widodari khayangan😉 …

      Salam katresnan,

      Dewi

  9. eh ngapunten…. mugi tansah manggih kabecikan sedayanipun…

  10. kakang ragil said:

    matur suwun mbak dewi,kagem sedoyo pencerahanipun,dados remen ing penggalih,sepindah malih matur nuwun sanget

  11. Rahayu mbak Yu…
    da;em nyuwun ijin kagungan kalenderripun jawi njih…
    maturnuwun….Rahayu…..

  12. sugeng warsa enggal ugi jeng dewii…..

    ijin download kalender purnama,ngiehh..

    sak dereng…maturrr suwuuunnn

    • Sugeng dalu mas mas Heri,

      Whe lha dha lah… maturnuwun sami-sami ugi sugeng enggal warsa Romawi 2016🙂 …

      Sumonggo kerso, nanging kulo tasih belajar experimen utak-atik-gatuk kalender Jawa niki versi kiyambak, nuwunsewu mbok menawi enten sing kirang utawi klintu.

      Seperti nama-nama hari, weton dan bulan purnama semuanya masih di posisinya, hanya untuk keterangan nama bulan agak saya rubah/geser sedikit, tapi suatu saat saya ingin menampilkan sesuatu yang baru, di mana tahun baru Jawa penempatannya pada awal bulan Juni.

      Rahayu❤

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s